Boek “Cats voor 1530”

wapenIn het boek “Cats voor 1530” wordt de genealogie en de geschiedenis van het riddermatige geslacht Cats behandeld. Deze familie Cats was in vroegere eeuwen zeer aanzienlijk. Maar raakte op enig moment in ongenade en vervolgde haar geschiedenis met name in België en mogelijk in zuid Nederland. Waarbij het haar naam veranderde van Cats in “van Kets”.

Of er een connectie bestaat met de familie Kets uit de achterhoek staat niet vast. Maar de mogelijkheid bestaat wel, ook omdat het wapen dat de achterhoekse familie Kets gebruikte erg lijkt op dat van de familie Cats.

Het boek is in elk geval te prachtig voor woorden. Voor een bescheiden prijs valt er een ongelooflijk mooi uitgewerkt boek door de bus. Ik heb er van genoten en kan het iedereen aanraden…

PZC vrijdag 4 juli 2014 editie Bevelanden-Tholen:
‘Cats vóór 1530’ is meer een veelkleurige graniettegel. Van der Wal en vormgevers Lenny van Broekhoven en Onno de Graaf kregen alle ruimte om de rijke geschiedenis van hun dorp uitgebreid geïllustreerd en met vele zij- en omwegen uit de doeken te doen. Het 400 inwoners tellende kleine dorp aan de oostelijke boord van Noord-Beveland heeft een ridderlijk verleden dat maar een kleine meter onder het maaiveld verscholen gaat. Het werd echter bedolven onder de Sint Felixvloed en sleet in de tijden er na, uit de mensenheugenis. Het verhaal dat Van der Wal vertelt reikt echter tot ver in Zeeland en daarbuiten. Daarbij portretteert hij ook nog enkele hedendaagse Zeeuwse schatgravers en geschiedenisfanaten, die onversaagd het ondergeslibte Zeeuws verleden bovengraven. Dat alles in een boek ad 25 euro, gebonden, in een oplage van duizend exemplaren.

Cats vóór 1530 is een boek voor de robuustere koffietafel: het weegt 2,4 kilo. Het boek op A4 plus-formaat (24 x 33 cm) omvat 336 pagina’s in kleurendruk en is zeer rijk geïllustreerd. Het bevat zestien hoofdstukken, gewijd aan de riddergeslachten ‘Van Cats’; hun leefwijze en avonturen; het kasteel van Cats en de kerken en kloosters en hun invloeden; de relaties van Kats met steden, staten en hoven in de Lage Landen; handel en scheepvaart en hoe die roemrijke periode ten onder ging in de Stormvloed van Sint Felix. Het grote aantal illustraties, vergaard in archieven in heel Nederland en Vlaanderen, is gemengd met fotografie van het hedendaagse Kats tot een bonte collage die het boek zeker zo’n kijkboek als leesboek maken.

Meer informatie over dit mooie boek: Galerie Kats

Boek

Leave a Reply

  

  

  

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.